Inventarisatie Grafische musea


I.5. Drukkunstmuseum

maandag 6 mei 2013

Jodenstraat 22
6211 ER Maastricht
Telefoon: 043-3216376
Fax: 043-3216376

E-mail: info@drukkunstmuseum.nl Website: www.drukkunstmuseum.nl 

Het Drukkunstmuseum is een algemeen grafisch museum met aandacht voor hoogdruk, vlakdruk en diepdruk. Vooral het kunstzinnige aspect van prenten is belangrijk, waarbij de kunstenaar centraal staat. Dit wordt vertegenwoordigd door een historische én de hedendaagse Glaser Collectie. Ook is er aandacht voor de technische ontwikkelingen van drukpersen. Het decoratieprocedé op aardewerk via de koperdruk rond 1850 is hier een speciaal onderdeel van.

Zwaartepunt: Prentkunst vanaf 16e eeuw, grafisch/industrieel erfgoed18e, 19e en 20e eeuw

Beheersvorm: Stichting Drukkerij Museum

In hartje Maastricht staat op de gevel van het pand Jodenstraat nr. 22 “Macchina Tipografica”. Hierin is gehuisvest het Drukkunstmuseum, bestaande uit een historisch pand met binnenplaats en aangrenzend kapelgebouw. In mei 2014 kreeg het museum van de druk- en prentkunst, na 25 jaar het Museum de Historische Drukkerij te zijn geweest, de huidige naam.

De collectie
Industrieel erfgoed, kunstenaarschap en verhalen van de drukgeschiedenis, zoals van Maastricht, dat is wat de collectie van het Drukkunstmuseum laat zien: een drukkerij van 1900, indrukwekkende drukpersen en fijne materialen en gereedschappen, waarmee hoogstaande druk- en prentkunst werd gemaakt.
De technieken van hoog- diep- en vlakdruk worden hierbij geïllustreerd door
“Van boekblok tot de ets van Rembrandt en de lithodruk van Toulouse Lautrec”.
In de Regout Drukwerkplaats is het gehele proces van decoratie op aardewerk te zien: kunstzinnige kopergravuredruk rond 1860 zoals het bij de Kon.Sphinx voorheen geschiedde.
De Wereld van René Glaser is een collectie veelzijdige hedendaagse grafiek, tekeningen en objecten. De collectie is van oprichter en directeur René Glaser, die graficus en schilder is. Zijn passie voor de combinatie van techniek, ambacht en verbeelding vormt een parallel met het museum, dat tegelijk dienst doet als zijn atelier en expositieruimte.

De locatie
Het museum is gevestigd in een 19e eeuws pand met binnenplaats en kapelgebouw. Sinds voorjaar 2015 is de Regout Drukwerkplaats volledig te zien in de sfeervolle gewelvenkelder onder het kapelgebouw. Wie de bewoner in 1850 was en voor wie hij een voor de buitenwereld verborgen kapel liet bouwen, wordt u graag verteld tijdens het bezoek.

De film
Macchina Tipografica over de geschiedenis van druk- en prentkunst wordt vertoond op de overdekte binnenplaats.

Wat betekent een groepsbezoek:

U bent van harte welkom als groep, waarbij de mensen van het museum u ontvangen en een rondleiding geven. Zij zijn zeer deskundig op het gebied van de druk- en prentkunst en zullen ook graag uw vragen beantwoorden.
• Voor groepen vanaf 6 personen op afspraak: het gehele jaar van maandag t/m zaterdag
• Zie ook onze website www.drukkunstmuseum/bezoek
• Telefonisch reserveren: René Glaser, 043-321 63 76

Wat betekent een individueel bezoek of met kleine groep:
• voor individuele bezoekers: elke zaterdag van 13.00-17.00 uur in maart t/m november (behalve augustus). Entree € 3,50 volwassenen, € 2,50 kinderen tot 18 jaar
• om 14.00 uur een gratis rondleiding op vertoon van een geldig toegangskaartje.
TIP
Combineer uw bezoek met een RondvaartPlus van Rederij Stiphout (50 m afstand)www.stiphout.nl
Of maak een industriële rondwandeling Made in Maastricht, tussen Markt en Bassin, brochure bij VVV Maastricht (50 m afstand)

Trefwoorden: hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, prentkunst, handzetten, letterkast, zetterij-meubel, diepdrukpers, vlakdrukpers, degelpers, cilinderpers, ets

Museum met gehele grafische collectie

Lees meer