Tiele-dag 2016

Een dag vol bijzondere boeken

Dat een samenwerking tussen de Tiele-Stichting, de Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur tot een zeer goed bezocht en inspirerend evenement leidt, bleek duidelijk tijdens het symposium ‘Bijzondere Boekvormen’ op 15 april. De aula en foyer van de Koninklijke Bibliotheek vormden op deze dag een ontmoetingsplaats voor iedereen met interesse in boeken die er net even anders uitzien. De gelijknamige tentoonstelling in de hal werd eveneens druk bezocht.

Het ochtendprogramma werd geopend door SGKJ-voorzitter Jant van der Weg, waarna Nelleke Moser de aanwezigen een blik gaf in een bijzonder ABC-boekje, waarin Cryn van Zuyderhoudt zijn eigen werk met penseel over de pagina's heen had toegevoegd. Kees Moerbeek belichtte vervolgens het nog altijd bijzonder populaire fenomeen pop-up boek, waarvan hij er in 30 jaar al meer dan 100 maakte.

Na de lunchpauze begon het middagprogramma na een welkomstwoord door Els van Eijck van Heslinga, waarna Paul van Capelleveen een aantal paradigmawisselingen tussen ‘bijzondere’ en ‘normale’ boeken opzocht in zijn rijk geïllustreerde verhaal.

Ook Karin Vingerhoets, collectiespecialist Kinderboeken bij de KB, had een prachtig geïllustreerde presentatie vol voorbeelden van bijzondere kinderboeken uit de KB. Voor Imke Neels, boekrestaurator bij de KB, betekenen bijzondere boekvormen vooral veel creatieve en bijzondere uitdagingen bij bewaren van de boeken en het samenstellen van de tentoonstelling, omdat de pasklare restauratie-oplossingen vaak niet toereikend zijn.

Dat zal vast ook gelden voor het prachtige afstudeerproject van Moon Brouwer, een zeer gedetailleerd pop-up boek over het menselijk brein, waarvan de KB twee exemplaren in bezit heeft. Speciaal voor de KB en de laatste tien exemplaren van de eenmalige oplage ontwikkelde Benjamin Elbel een unieke boekband die de kwetsbare pop-ups beschermen en optimaal tot hun recht laten komen. Samen lieten zij zien hoe dit werk tot stand kwam.

Na alle mooie beelden was het vervolgens tijd voor de uitreiking van de Tiele-Scriptieprijs 2015, gesponsord door de Nederlandse Taalunie. Uit de 17 ingezonden scripties koos de jury, bestaande uit Erik Geleijns, Sandra van Voorst en Boudien de Vries, dit jaar voor een sterk staaltje archiefwerk van Monique Peters, die haar werk tijdens deze middag nader toelichtte tijdens een korte presentatie. Met haar scriptie De onmogelijke carrière van de Amsterdamse kunst- en kaartverkoper Pieter Persoy (1668-1714) studeerde zij cum laude af. De jury omschreef het werk als een mijlpaal en roemde de goed geïntegreerde details en zorgvuldige werkwijze.

Na deze feestelijke afsluiting werden de activiteiten verplaatst naar de foyer, waar tijdens de borrel een kijkje kon worden genomen bij de tentoonstelling Bijzondere Boekvormen en de informatietafels van de organisatoren.