Scriptieprijs Dr. P.A. Tiele-Stichting 2015

donderdag 3 september 2015

De Tiele-Stichting reikt ook in 2015 een prijs uit voor de beste scriptie op het gebied van de boekwetenschap uit Nederland of Vlaanderen.

Lezing over H.N. Werkman: Jikke van der Spek over drukker van De Blauwe Schuit

maandag 24 augustus 2015

Op zondag 6 september geeft Jikke van der Spek bij de Bijzondere Collecties van de UvA een lezing over de drukker-kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman.

Tentoonstelling: Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe

donderdag 16 juli 2015

Vanaf 5 juli loopt in de Leuvense Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling ‘Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe’. Naast stukken uit en over de Leuvense bibliotheek zullen ook unieke handschriften uit Mamma Haidara Memorial Library in Timboektoe te zien zijn.

Tentoonstelling: Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe

donderdag 16 juli 2015

Emile Schrijver wordt directeur Joods Historisch Museum

woensdag 8 juli 2015

Emile Schrijver, conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, verlaat de Bijzondere Collecties. Hij wordt per 1 oktober 2015 de nieuwe algemeen directeur van het Joods Historisch Museum.

Summer School: History of the Book

woensdag 1 juli 2015

De Bijzondere Collecties en de Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde van de Universiteit van Amsterdam organiseren van 17 t/m 28 augustus een Summer School over de geschiedenis van het boek. Boekenliefhebbers kunnen terecht voor losse cursussen of workshops, maar kunnen ook een heel programma van twee weken vullen.

Tentoonstelling: De Zeven Zeeën in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

dinsdag 16 juni 2015

Van 17 juni tot 13 december 2015 is de tentoonstelling De Zeven Zeeën te zien in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

CHG Symposium: Geschiedenis van de Steendruk

dinsdag 9 juni 2015

Graag nodigt de Chemie Historische Groep (CHG) van de KNCV u uit voor een middagsymposium rond de ontwikkeling van de steendruk tot ca. 1900. Het symposium zal plaatsvinden bij het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard op zaterdag 13 juni 2015.

Boekpresentatie: De kracht van de typografie. cultuur - communicatie - nieuwe media

dinsdag 9 juni 2015

Vrijdag 19 juni 2015 vindt de boekpresentatie plaats van De kracht van typografie in de Bijzondere Collecties in Amsterdam.

Jaarboek 2015

dinsdag 9 juni 2015

Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis, jaargang 22 (2015), 238 p. Thema: Surrogaat. Wilt u een exemplaar nabestellen? Gebruik hiervoor s.v.p. het bestelformulier. Inhoudsopgave Cara Jansen | De almanakken van Jan Franco Sr. en de promotie van een katholiek-Habsburgse identiteit in de Zuidelijke Nederlanden (1598-1621) Annelies Noordhof-Hoorn | Het papieren kind. Nationalisering: het einde van de plaatselijke studentenalmanak? Goran Proot | Mending