Boekhistorisch Nieuws

 

Emile Schrijver wordt directeur Joods Historisch Museum

woensdag 8 juli 2015

Emile Schrijver, conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, verlaat de Bijzondere Collecties. Hij wordt per 1 oktober 2015 de nieuwe algemeen directeur van het Joods Historisch Museum.

Emile gaat samen met zakelijk directeur Liesbeth Bijvoet leiding geven aan het Joods Cultureel Kwartier, dat behalve uit het Joods Historisch Museum en het JHM Kindermuseum ook bestaat uit de Portugese Synagoge met de bibliotheek Ets Haim / Livraria Montezinos en de Hollandsche Schouwburg.

Momenteel is hij naast conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana bij de Bijzondere Collecties ook bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij conservator van de Braginsky Collection in Zürich. Eerder was hij interim-conservator bij Ets Haim / Livraria Montezinos en directeur bij het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal-wetenschappelijke en cultuurhistorische studies. Hij heeft een ruime internationale ervaring in de joodse wetenschap en de joodse museumwereld.

Emile Schrijver ziet zijn benoeming als een uitgelezen kans om zijn museale, academische en maatschappelijke interesses te delen met een breed publiek: ‘Het is een voorrecht leiding te mogen geven aan het Joods Cultureel Kwartier, waarvan de verschillende onderdelen al tientallen jaren een centrale rol innemen in het culturele en wetenschappelijke leven in Amsterdam en ver daarbuiten. Ik kijk er naar uit om samen met de gemotiveerde staf die vooraanstaande positie te consolideren en met hen nieuwe wegen in te slaan.’

Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed (waaronder de Bijzondere Collecties ressorteren), feliciteert Schrijver met zijn benoeming: ‘Natuurlijk betreuren wij het vertrek van Emile, maar ik begrijp zijn keuze. Emile is een internationaal erkende expert op het terrein van de joodse boek- en cultuurgeschiedenis, maar hij is het tegendeel van een kamergeleerde. Deze benoeming biedt hem alle gelegenheid wetenschap en samenleving op de terreinen die hem na aan het hart liggen bij elkaar te brengen.’ 

 

Foto: Jeroen Oerlemans.

Lees meer

[ Error ]