Boekhistorisch Nieuws

 

Lezing over H.N. Werkman: Jikke van der Spek over drukker van De Blauwe Schuit

maandag 24 augustus 2015

Op zondag 6 september geeft Jikke van der Spek bij de Bijzondere Collecties van de UvA een lezing over de drukker-kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman.

In de tentoonstelling  GOED FOUT, die momenteel bij de Bijzondere Collecties te zien is, neemt Hendrik Nicolaas Werkman (1882–1945) een bijzondere plaats in. De uitgaven die hij maakte voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit vonden in de oorlogsjaren hun weg naar een groeiende groep geïnteresseerden. 

Tegelijkertijd nam de belangstelling voor zijn vrije en experimentele grafiek enorm toe, gestimuleerd door de vriendschappen binnen De Blauwe Schuit en de contacten die hij opdeed via Willem Sandberg. ‘Zondag kwam mij iemand vertellen dat iemand uit Amsterdam hem geschreven had van een ware cultus betreffende dit werk,’ schreef Werkman in 1943 aan een vriend.

Niets ergerlijker dan maniertjes

Dit is dan twintig jaar nadat hij in 1923 zijn eerste druksels maakte. Vanuit zijn vakmanschap als drukker gaf hij de materialen uit zijn drukkerij een ongebruikelijke, zelfstandige betekenis en maakte hij bijzonder originele prenten, boekjes en tijdschriften. Daarnaast liet hij zich in gedichten en pamfletten kennen als begenadigd woordkunstenaar, spelend met betekenis en typografie.

Jikke van der Spek belicht in haar lezing de ontwikkeling van Werkman als kunstenaar die zijn artistieke vrijheid nooit aan banden heeft gelegd. Hij gruwde van ‘maniertjes’; ‘niets is erger en ergerlijker dan dat’, schreef hij ooit. Hij bleef experimenteren met technieken en toepassingen en bewoog zich vrij tussen abstract en figuratief.

Jikke van der Spek

Jikke van der Spek stelde voor het Groninger Museum als gastconservator een succesvolle expositie over Werkman samen, die nog te zien is tot 1 november 2015.

Zij is redacteur en een van de auteurs van de monografie H.N. Werkman (1882–1945). Leven & werk (Groningen/Zwolle 2014). Ook is zij medesamensteller van H.N. Werkman. Het complete oeuvre (Amsterdam/Rotterdam 2008).

Plaats, tijd, aanmelding

De lezing vindt plaats op zondag 6 september van 14.00 tot 15.00 uur in de Nina van Leerzaal bij de Bijzondere Collecties / het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127–129.

Na aanschaf van een kaartje voor het Allard Pierson Museum, dat ook toegang geeft tot de tentoonstelling GOED FOUT bij de Bijzondere Collecties, is de toegang tot de lezing gratis.

Aanmelden voor de lezing is verplicht. Dat kan via deze link.

Lees meer

[ Error ]