Tiele-Stichting

De Tiele-Stichting is vernoemd naar conservator en bibliothecaris Pieter Anton Tiele (1834-1889).

In 1953 werd de stichting opgericht met als doel de instelling van de eerste Nederlandse leerstoel boekwetenschap. Deze leerstoel was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en werd bekleed door prof. dr. Herman de la Fontaine-Verwey.

Tegenwoordig stimuleert de stichting de reflectie op de plaats van boeken en lezen in onze maatschappij, in heden en verleden. Ze bevordert de wetenschappelijke studie van het boek met meerdere bijzondere leerstoelen, een fellowshipprogramma, de uitgave van wetenschappelijke studies en het organiseren van congressen en lezingen.

Portret Pieter Anton Tiele in zwart-wit

Tiele-Stichting

Tegenwoordig is het doel van de stichting om stil te staan bij, en na te denken over ontwikkelingen die zich voordoen in de wereld van het boek. Op wetenschappelijke wijze biedt zij organisaties kennis en oordeel over deze ontwikkelingen. Om de twee of drie jaar richt de stichting zich op een nieuw, actueel thema. Dit projectmatig werken resulteert in een relevant en verdiepend eindproduct, zoals een (advies)rapport, bundel, congres op workshop.

De Tiele-Stichting reflecteert op het boek in heden, verleden en toekomst

Hanca Leppink
Hanca LeppinkVoorzitter
Steven Claeyssens
Steven ClaeyssensPenningmeester
Don van der Putten
Don van der PuttenSecretaris
Gerlien van Dalen
Gerlien van DalenBestuur
Martijn David
Martijn DavidBestuur
Paul Hoftijzer
Paul HoftijzerBestuur
Jeroen Salman
Jeroen SalmanBestuur
Katrien De Vreese
Katrien De VreeseBestuur
Eline Gielen
Eline GielenCoördinator

Wetenschappelijke adviesraad

Het bestuur van de Tiele-Stichting kan rekenen op het (boek)wetenschappelijk advies van 14 deskundigen. De leden van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) zijn verbonden aan verschillende universiteiten en instellingen. De WAR geeft onder andere advies over beleidszaken, de invulling van activiteiten en het fellowshipprogramma. Wilt u een van onze WAR-leden uitnodigen voor een lezing of symposium? Mail naar info@tiele-stichting.nl of vul ons contactformulier in.

Prof. dr. J.A. Baggerman, Erasmus Universiteit Rotterdam
Em. prof. dr. J.A.A.M. Biemans, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. J. Boter, Universiteit van Amsterdam
Dr. S.A.A. Claeyssens, Koninklijke Bibliotheek
Dr. M.T.G.E. van Delft, Koninklijke Bibliotheek
Em. prof. dr. J.M.H.J. Hemels, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. A.A. den Hollander, Vrije Universiteit Amsterdam

Prof. dr. F.J.M. Huysmans, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. K.J.P.F.M. Jeurgens, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. E.A. Kuitert, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. P.C.J. Segers, Radboud Universiteit
Prof. dr. R.C.M. van Steensel, Erasmus Universiteit Rotterdam
Prof. dr. B.J. Vannieuwenhuyze, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. A.H. van der Weel, Universiteit Leiden

Wetenschappelijke adviesraad

Het bestuur van de Tiele-Stichting vertrouwt op het (boek)wetenschappelijk advies van veertien deskundigen. De leden van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) zijn verbonden aan verschillende universiteiten en organisaties. De WAR geeft onder andere advies over beleidszaken, de invulling van activiteiten en ons fellowshipprogramma. Wilt u een van onze WAR-leden uitnodigen voor een lezing of symposium? Dat kan! U kunt een mail sturen aan info@tiele-stichting.nl of ons contactformulier invullen.

Prof. dr. J.A. Baggerman, Erasmus Universiteit Rotterdam
Em. prof. dr. J.A.A.M. Biemans, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. J. Boter, Universiteit van Amsterdam
Dr. S.A.A. Claeyssens, Koninklijke Bibliotheek
Dr. M.T.G.E. van Delft, Koninklijke Bibliotheek
Em. prof. dr. J.M.H.J. Hemels, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. A.A. den Hollander, Vrije Universiteit Amsterdam

Prof. dr. F.J.M. Huysmans, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. K.J.P.F.M. Jeurgens, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. E.A. Kuitert, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. P.C.J. Segers, Radboud Universiteit
Prof. dr. R.C.M. van Steensel, Erasmus Universiteit Rotterdam
Prof. dr. B.J. Vannieuwenhuyze, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. A.H. van der Weel, Universiteit Leiden

Aangeslotenen

De Tiele-Stichting verenigt 19 aangesloten organisaties uit de boekwetenschap, het boekenvak en de erfgoedsector. Dankzij de steun van de aangeslotenen kan de stichting al meer dan 65 jaar haar werk doen.

Aangeslotenen

De Tiele-Stichting verenigt 19 aangesloten organisaties uit de boekwetenschap, het boekenvak en de erfgoedsector. Dankzij de steun van de aangeslotenen houden wij de bijzondere leerstoelen in stand en geven wij met lezingen, symposia en andere activiteiten aandacht aan het boekwetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Nederland.

Boekwetenschap UvA
Book and Digital Media Studies