Graag willen wij u uitnodigen om deel te nemen aan het Tiele-dag webinar op 25 mei, dat dit jaar in het teken staat van het huidige boekenbeleid. Hoe ziet dit beleid eruit en past het nog wel bij de boekenmarkt van de 21e eeuw? Frank Huysmans, Martijn David en Adriaan van der Weel zullen spreken over dit thema. Na de lezingen is er ruimte voor vragen en zal het panel onder leiding van Gerlien van Dalen in discussie gaan over het boekenbeleid.

Webinar Boekenbeleid

Het huidige boekenbeleid is het resultaat van jarenlange betrokkenheid van de overheid bij het creëren van gunstige omstandigheden voor de productie, de distributie en het gebruik van boeken. Deze betrokkenheid is belangrijk omdat het, met name voor gemeenschappen die lezen in een taal die nog maar door weinig mensen wordt gesproken, lastig is om alleen op basis van marktwerking een gezond boekenklimaat te creëren. Overheden proberen daarom waarden als diversiteit, kwaliteit, toegankelijkheid en onafhankelijkheid te promoten door economische stimulering en het ondersteunen van initiatieven die het lezen bevorderen.

Ontwikkelingen zoals digitalisering en globalisering hebben de boekenmarkt significant getransformeerd. Hoewel digitale teksten, digitale leeromgevingen en lezen op een scherm vanzelfsprekend lijken hebben empirische studies aangetoond dat deze manier van informatie tot je nemen schadelijke effecten kan hebben/heeft op het leesbegrip en de leeruitkomsten. Het blijkt dat de staatsinterventie in deze markten (zoals de verlaagde BTW-tarieven, vaste boekenprijs, copyrights, subsidies voor auteurs/vertalers/uitgevers/innovaties, financiering voor publieke en schoolbibliotheken, promoties voor lezen etc.) nagenoeg onveranderd is. Maar zijn de doelen en instrumenten waarmee de huidige boekenmarkt wordt gereguleerd nog wel functioneel? Kunnen we beleidsplannen die worden gebruikt in andere culturele velden niet ook gebruiken voor de boekenmarkt? In welke richting moet het innovatiebeleid worden gedirigeerd? En, zijn er digitale methodes die zwakke lezers kunnen helpen om betere schoolresultaten te behalen? Dit zijn voorbeelden van vragen waar we ons tijdens het Tiele-webinar mee bezig zullen houden, om zo tot oplossingen te komen voor het uitgeven van boeken en de leescultuur in de 21e eeuw.

Het Tiele-dag Webinar vindt plaats op 25 mei 2021. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Judith van Kesteren via info@tiele-stichting.nl of door u direct aan te melden door hier te klikken. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding en verdere informatie over de uitnodiging en link. Wij streven ernaar om ook dit webinar na afloop beschikbaar te maken. Houd hiervoor onze website in de gaten.

 Programma:

13:30 – 13:50                   Welkom

13:50 – 14:10                   Frank Huysmans:

     • Waar hebben we het over als we praten over Lezen? Een kort betoog voor meer helderheid over het concept Lezen in Boek- en Leesbeleid

14:10 – 14:30                   Martijn David:

     • De vaste boekenprijs in Nederland. Een korte geschiedenis      

 Pauze (10 min)

 14:40 – 15:00                   Tiele-fellows 2021:

     • Janneke Weijermars en Trude Dijkstra geven een korte presentatie over hun onderzoek

15:00 – 15:20                   Adriaan van der Weel:

     • Het conceptualiseren en operationaliseren van Boek- en Leesgezondheid

 Pauze (10 min)

15:30 – 15:50                   Discussiepanel onder leiding van Gerlien van Dalen met Frank Huysmans, Martijn David en Adriaan van der Weel